1998: Polet otoka zaljeva Petea Bossleyja

Pobjednik 1998. godine sastoji se od jednostavnog jednokatnog krova koji nježno lebdi iznad skeletne građevine kuće gdje se pogledi nastavljaju neprekidno.

1998: Polet otoka zaljeva Petea Bossleyja

Dvostruki pobjednik Doma godine Pete Bossley iz Pete Bossley Architects slaže se kad mu se sugerira da je ova kuća za odmor jedna od najznačajnijih građevina u njegovoj karijeri. „Dobila je veliku podršku i priznanje“, kaže on. "Od faza planiranja smatrali smo da bi to bilo dobro i moglo bi imati važnu ulogu."

Ali nije ga teret previše opterećivao. Četrdeset metara dugačka i s više razina, dom ipak ima nježnost zbog koje se osjeća kao da jedva postoji. Odmaralište obitelji Auckland, neupadljivo se odmara na čistini grma na osamljenom otoku Daleki sjever.

Izbjegavajući iskušenje da kuću postavi u sredinu zaljeva, Bossley je umjesto toga odlučio smjestiti je na jednu stranu, smješten između sastojina zrele kanuke. S mora se kuća jedva opaža, njegova skeletna drvena građevina stapa se s okolnim krošnjama stabala i prozirnim staklenim zidovima što omogućuje pogled ravno kroz zgradu do obraslih obronka obraslih iza.

"Istražuje nedostatak kućnog obrasca u korist jednostavnog skloništa", kaže Bossley, kojem je James Downey pomogao u detaljnom oblikovanju. Čini se da su svojstva kuće uvidjela suštinu neke antipodske verzije idealnog bukolskog života, a australijski časopis Monument rekao je da je "dostigao gotovo mitski status".

Zadovoljavajući želju svog klijenta za svim blagodatima doma, osigurao im je otočno skrovište koje je pravo utočište gradskog života. Sveden na jednostavan jednokatni krov koji lebdi iznad niza prostora koji jačaju prirodni nagib zemlje, kuća nudi različite razine zatvorenosti od prozirnih dnevnih prostora do više osamljenih spavaćih soba.

Postavljajući kuću na osovinu sjever-jug i čineći joj široku samo jednu sobu, Bossley je omogućio svakoj sobi jednake količine jutarnjeg i popodnevnog sunca, dok izbor istočne i zapadne palube također stvara jednak broj sunčanih ili zasjenjenih dnevnih prostora kao zaklon od vjetra. Stakleni zidovi kuće omogućuju pogled prema moru bez obzira na to gdje sjedite.

Bossley je zamislio kuću kao "prostor" na mjestu koje se osjećalo što opuštenije, otuda i oblik spavaćih soba i kupaonica u obliku okvira. Obloženi vertikalnim pločama od cedra (tradicionalno vanjskim oblogama) i čvrstim zidovima koji se protežu samo do visine vrata, ovi su prostori sastavljeni poput niza šatora ispod jednostrukog krova ili „letjeti“.

Oblik zgrade sličan paviljonu daje svoj izgled „ljubavi prema drvu u novozelandskim kućama“ i rigoroznom načinu na koji su detaljno opisane modernističke zgrade iz sredine ovog stoljeća. Švedski arhitekt Alvar Aalto prepoznat je utjecaj na dizajn kao i rad arhitekata Grupe u ovoj zemlji tijekom 1950-ih.

Još jedno važno razmatranje u dizajnu kuće i odvojeni uspavani san ukopan u grmlju iza, bila je lakoća kojom se mogu graditi na udaljenom otoku. Tim graditelja svakodnevno je putovao s kopna, donoseći sa sobom sve što je potrebno u procesu izgradnje. Nepovoljne vremenske prilike i plime i oseke dovele su do zastoja, ali kuća je ipak dovršena u skladu s vlasnikovim rokom.

U kombinaciji s projektom izgradnje, plan intenzivnog sadnje zasadio je više od 3000 autohtonih stabala. Krajolik dizajner Gary Boyle također je bio oprezan kako bi sačuvao što veći dio postojeće kanuke kako bi posudio privatnost, kao i ublažio oblik kuće.

"Pokušali smo sačuvati da kuća ne bude previše očita, ali istovremeno osigurali da svaki prostor ima pogled", kaže Bossley. Kroz kuću se osjeća bliskost s prirodom, vremenskim prilikama i zvukovima grma i mora. Ograničena paleta materijala koji se upotrebljavaju u unutrašnjosti - grede Douglas Fir, stropovi od šperploče Fijian kauri, zidovi od oprane cedrovine i hrastovi podovi i kabineti - pruža unutrašnjost koja niti umanjuje ili ne natječe pogled.

Kuća se koristi kao odmaralište tokom cijele godine, a za suzbijanje velikih staklenih prostranstava postoje grijani podovi i otvoreni požari, kako u kući, tako iu stanju spavanja. Vanjski kamin proširuje mogućnosti za život na otvorenom.

Unatoč relativno dobroćudnoj klimi Novog Zelanda, još uvijek je rijetko pronaći kuću koja uspije uspostaviti tako prisnu vezu s otvorenom. Bez obzira gdje se nalazite u ovoj kući, dodir je s prirodom, zaklonjen u elegantnom i sofisticiranom šatoru.

Fotografije : Patrick Reynolds.

Ostavite Komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here