2002: Prva pobjeda Stevensa Lawsona

2002: Prva pobjeda Stevensa Lawsona

Da je ta kuća u Aucklandu osoba, možda biste je mogli opisati kao suvremenu, ali svjesnu prošlosti, s dobrim kostima, snažnim karakterom i nagovještajem japanskog stila. A da i ne spominjem više nego pomalo enigmatično.

Kuća koju je dizajnirao arhitekt Nicholas Stevens iz tvrtke Stevens Lawson Architects ne otkriva se odjednom. Prostori se pojavljuju dok se krećete kroz unutrašnjost - ne postoji os na kojoj možete stajati i gledati cijeli prostor u cjelini. "To je poput ideje o zenskom vrtu, gdje postoji određena misterija jer ste svjesni da ima više prostora iza ugla", kaže Stevens.

Na kući nisu učinjene nikakve promjene otkad je osvojio Dom godine 2002., ali kako se očekivalo, uređenje krajolika je poraslo - zbog čega je zgrada izgledala i više se osjećala kao uspostavljena. "To mi više ne izgleda kao potpuno nova kuća, što mi se baš sviđa", kaže Stevens.

Sa vanjskom vertikalnom oblogom od cedrovine, konzolnom kutijom i bijelim betonskim blokom, kuća odaje počast tradicionalnom odgovoru novozelandskog drveta na međunarodni modernizam, posebno kućama kasnih 50-ih / ranih 60-ih u Aucklandu od strane praškog arhitekta Vladimira Cacale.

"Htio sam zauzeti novozelandski narodni govor sredinom stoljeća, dati mu modernu interpretaciju i učiniti ga skrojenim, komponiranim i dramatičnim", objašnjava Stevens.

Arhitekt kaže da obrazac drvene kutije nudi iznenađenja. "Obično drvo daje vrlo malo onoga što je unutra, ali kad jednom uđete u kuću, tu je bogatstvo teksture i boje."

Smještena u nagnutom dijelu na kraju slijeva, u kući je još uvijek dizajnerica interijera Ann Motion i njezin suprug John. Ann je surađivala sa Stevensom na nekim dizajnu interijera, dok je John projekt vodio Chris Doidge iz Doidge Buildersa.

Arhitektino sudjelovanje započelo je pomaganju klijentima da potraže pravi odjeljak. Krajnji rezultat bio je koso mjesto od 531 kvadratni metar koje gleda na utvrđena stabla u susjedstvu.

Privatnost je bila jedan od glavnih zahtjeva prijedloga, i dok je projekt dao Ann prostor da vježba dizajn interijera kako bi upotpunio Stevensov rad i prilagodio joj se ukratko, Johnov pristup bio je pragmatičan. "Kuća je jednostavno morala biti ugodna i prihvatljiva", kaže on.

Iako Stevens kaže da oklijeva reći da je rješavanje problema najvažnije pitanje u arhitekturi, s njim je imao manje izravan lokalitet. Podijeljena imovina bila je križano s odvodima i tri šahta, dok su podaci koje su naveli susjedi koji su prodavali nekretninu nalagali ograničenje visine.

Dok je konfiguracija kuće od 350 četvornih metara i njezino uređenje morao prihvatiti vozila koja mogu manevrirati u i iz dvostruke garaže, Stevens je želio da mjesto dolaska gostiju bude impresivno.

U ulaznu dvoranu dvostruke visine dolazi se kroz čelična i staklena vrata, a prozori podsjećaju na ekran Shoji. Podovi od hrastovine daju ovom prostoru osjećaj umjetničke galerije.

Koraci vode do glavnog životnog prostora kuće i spuštaju se na intimniji, večernji životni prostor. Kuhinja nije otvorenog plana - povezana je s glavnim dnevnim prostorom nekim stepenicama i vratima od čelika i stakla.

Pomicanjem prema gore, promjena između dnevnih zona i područja privatne spavaće sobe obilježena je plišanim velur tepihom od zelene vune. Spavaće sobe preplavljene su svjetlošću prozora punih visina na svakom kraju nepravilnog oblika okvira.

Osim što ima snagu u obliku i liniji, kuća je savršeno pozicionirana za privatnost. Ann potvrđuje da i dalje uživa u kući: "U stvari, toliko da iako smo prvotno gradili kuću da je prodamo, još je nismo iselili", kaže ona.

Ostavite Komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here