2011: Michael O'Sullivan divlja po zapadnoj obali

Sa plaže Kare Kare, kuća godine 2011. nevidljiva je, ali zbog prozora neba ogledala se u dugim vodoravnim prozorima svoje dnevne sobe

2011: Michael O'Sullivan divlja po zapadnoj obali

S druge strane, na crnim pijescima plaže Kare Kare u sumrak, Dom godine 2011. nevidljiv je, ali za utor neba odražen u dugim vodoravnim prozorima dnevne sobe. Zasad tako predvidivo: nema ničeg lošeg u arhitekturi koja je zamišljena da se uklopi u njezin krajolik, ali ni u toj ideji nema ništa novo. Ono što ovaj mali dom uzdiže od priviđenja standardnog izdanja do jedinstvenog postignuća, je ono što se krije iza njegove tamnopute kamuflaže: čarobni niz unutrašnjih prostora umotanih oko dvorišta koje je dozivalo, a jedinstven i mišićav raspored poput uhititi vidik izvana.

To je kuća dizajnirana ne za gledanje - u stvari je toliko dobro skrivena u grmlju da je gotovo nemoguće naći pristojnu sredinu na njoj - već za gledanje s mjesta koje vješto izvršava duboki luk prema krajolik, dok se istovremeno odvaži pretpostaviti da sjajan pogled izgleda još bolje. Nekako čudo što je ova plaža na zapadnoj obali postaje još čudesnije kada se gleda iznutra.

Pogledi su blagoslov i prokletstvo mnogih novozelandskih domova. Naši izvanredni pejzaži daju pozornost, ali mnogi od naših domova utihnu i neumoljivi su kao odgovor. U različitim rukama, ovaj dom, Michael O'Sullivan iz Aucklanda, Bull O'Sullivan Architects, mogao se spustiti na ovakav način. Njegovi vlasnici, bivši gradonačelnik grada Waitakere Bob Harvey i njegova supruga Barbara, zatražili su od Michaela "kuću koja ni na koji način ne smije biti vanjska strana".

Oni su demonstrirali dubinu svojih demokratskih instinkta, ne samo savjetujući susjede o dizajnu, već su tražili od Michaela da promijeni aspekte kuće što je izazvalo negativne primjedbe (Michaelov originalni dizajn sadržavao je konzolu što je omogućilo dnevnoj sobi da malo projicira rub brda; konzola je uklonjena, a stambeni prostor smanjen nakon što se susjed usprotivio).

Manji čovjek možda se udaljio od takve savjetodavne zbrke ili je vidio kako njegova izvorna vizija kuće nestaje iz njegova shvaćanja. No, pored toga što je posjedovao odlučan potez, Michael je znao da će, ako uspije uspješno upravljati procesom, snažne, tople osobnosti Boba i Barbare i duboka privrženost Kare Kare pružiti mu priliku da stvori duhovit, visoko individualan komad arhitekture.

Osim toga, Michael je aktivno tražio posao: prvi put se slučajno sreo s parom na tom mjestu kad je išao na trčanje u Kare Kare s momkom iz ragbi kluba koji je poznavao Boba i Barbaru i koji je otišao s imanja da pozdravi. U toj su fazi Bob i Barbara tek nedavno kupili ovo mjesto, koje je tada zauzimao mali, vlažni dom od cigle i drva iz 1940. godine (bračni par i njihovo petero djece prethodno su desetljećima vikende i praznike proveli u baki dalje, dolina). Michael se divio mjestu i kasnije je paru napisao pismo nudeći svoje usluge.

"Rekao sam im da ću, ako ih zanima gradnja toplog i nježnog doma, biti čast učiniti nešto za njih", sjeća se. Dvije godine kasnije, iako je poznavala mnoštvo drugih arhitekata koji očajnički žele dizajnirati nešto za njih na mjestu poput ove, Barbara je nazvala i pitala mogu li razgovarati s Michaelom o tome što bi mogli graditi na imanju. Zašto on ">

Par, koji još uvijek posjeduje svoju obiteljsku kuću u zapadnom Aucklandu, rekao je Michaelu da žele povlačenje, mjesto za provesti svoju predstojeću mirovinu uronjeno u krajolik koji vole (Bob, koji je 55 godina bio član Kafi Kare Surf Spasiteljskog kluba godina, trenutno je predsjedateljica razvojne agencije pod kontrolom vijeća Waterfront Auckland; Barbara, bivša primalja, sada je slavljenica). „[Htjeli smo da to] bude privatni prostor u vrlo javnom životu, “ kaže Bob, „mjesto za povlačenje, čitanje, pisanje i razmišljanje. I za šansu da podijelimo vrijeme s našom djecom. "

Znali su kako žele da se kuća osjeća, ali kako će to izgledati bila je posve druga stvar. Kako bi im pomogao da se odluče, Michael je stvorio tri vrlo različita modela koja je istovremeno predstavio. Prvo, prilično konvencionalnu strukturu, Barbara je odbacila kao "previše poput kuće"; veći, blještaviji prijedlog dobio je opciju zato što je izgledao kao "nešto što bi luđi gradonačelnik u Aucklandu posjedovao"; treći model - uvijek Michaelova sklonost - divio se svojoj diskreciji i intimnosti te mu je davao prednost. Michael, kaže Michael, kaže da je kuća "ostatak pronađenog predmeta u pješčanim dinama".

Veliki izazov dizajna bio je osvjetljavanje: izgled je prema jugu, dok je brdo na sjeveru značilo da stari dom na ovom mjestu uopće nema sunca u najhladnijim mjesecima u godini. Michael je posjetio dvorište novog doma kako bi otprilike zauzeo otisak izvornog stana, omogućujući da se stambeni prostori povuku iz sjene brda prema plaži. Dizajnirao je strop da se strmo uzdigne prema sjeveru kako bi izvukao zimsko sunce što je više moguće unutra i učinio da se dvorište osjeća kao sastavni dio kuće, gesta koja perspektivu pogleda na plažu nameće u uski vodoravni prorez.

Stropne pločice od cedrovine dominantno su obilježje životnog prostora, ali oni izbjegavaju osjećaj ugnjetavanja pojavljivanjem na mjestima fragmenata, pri čemu ploče ustupaju mjesto staklenim krovnim daskama s dvostrukim staklima preko trokutastog dnevnog kreveta i dizajniranim dugačkim, velikodušnim prozorima za sjedenje i gledanje na plaži. Ugodna sporedna dnevna soba otvara se na dvorište i može funkcionirati kao rezervna spavaća soba, dok Bob i Barbara u bunkeru pružaju utočište u južnoj oluji.

Neke će se ove osobine činiti poznatim bliskim promatraču. Otprilike u vrijeme kada je dizajnirao kuću Boba i Barbare, Michael je gradio vlastitu obiteljsku kuću na Mangere Bridgeu, finalisticu nagrade Naša kuća godine, 2009. i svojevrsni laboratorij za posao koji će kasnije raditi na Bobu i Barbari kuća. "Dok sam gradio Mangere, stvarno sam samo pokušavao stvari umjesto njih", kaže Michael.

Bob i Barbara dolazili bi promatrati Michaelove eksperimente s onim što arhitekt naziva "intimnošću prostora" (na 129 četvornih metara, dvosobna kuća Boba i Barbare samo je 12 četvornih metara veća od Michaelove kompaktne kuće), kao i elementi poput stropa od bordo-ploče i crne bitumenske krovne membrane koja pokriva stražnje zidove Michaelove kuće i vanjštine Boba i Barbare. Nije da je svaki eksperiment riješen u vrijeme kad je dizajnirana kuća Boba i Barbare: Michael je odgovorio na njihovu želju za podom koji je izgledao kao crni pijesak plaže Kare Kare kotačima s naljepljene trake na kotačima i tankim slojevima na betonski pod akrilni polimer.

Bljeskovi ovog DIY duha oživljavaju ostale dijelove kuće, stvarajući labave trenutke u inače tijesno uređenoj strukturi. Izvučeni gomile iz starog Cornwalliskog pristaništa koje je Bob želio ugraditi u zgradu tvore motiv koji prostire put sa istočne strane kuće u improviziranu platformu za promatranje; svjetlo s utorima koji visi nad kuhinjskim otokom od crnog mramora napravio je Michael za Boba i Barbara za svoju 40. obljetnicu.

Kad je kuća bila dovršena, Bob i Barbara zamolili su svog prijatelja Rewi Spraggona da stvori zidnu rezbariju s dvije ploče koja predstavlja Harvey whanau. Drugdje su objesili povijesne fotografije okruženja zapadne obale, dok je rezbarenje kraj vrata taonga koju je Bobu 1993. dao Te Kawerau a Maki, tangata whenua Waitakere. "[Kuća] je vrlo jaka kombinacija prošlosti, sadašnjosti i budućnosti", kaže Bob.

I dok je rado prihvatio takvo bogatstvo, također priznaje da je "prezirao udobnost - volim osnovne stvari u životu i želio sam kuću koja je bila strogo funkcionalna, a pretpostavljam da seže u moje socijalističke korijene. Spartan je i stoički ”. Sve, naravno, ovisi o tome kako definirate luksuz. Vani, na obali, po vlažnom zimskom danu, privilegija da se uspinje na tom dugom prozoru i da gleda na plažu čini se kao sav luksuz koji bi ikad osoba mogla trebati.

Fotografije : Patrick Reynolds. Riječi napisao : Jeremy Hansen.

Ostavite Komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here