Betonska kutija na stražnjoj strani vile uspijeva i usporediti i usporediti

'Kontrainutitivni' dizajn pretvorio je ovu staru vilu u suvremeni, privatni prostor bez ugrožavanja integriteta zgrade stare 110 godina

Obnova vile koja se kombinira tada i sada

To je nešto od poznate priče, s puno manje poznatim rezultatom. Poput mnogih vila, i ova je kuća imala neugodan odnos sa svojim dvorištem: sjedila je visoko iznad kosog travnjaka s nizom vitkih vrhova, od kojih je prvi dodan nedugo nakon što je kuća sagrađena. Bila je velika, visoka paluba koja se spuštala očajnički pokušavajući doći do travnjaka. K tome je mjesto spušteno na jug, s gomilama susjeda koje su se nalazile iznad stražnjeg travnjaka na sjevernoj strani.

Iako bi očito trebalo napraviti veliku kutiju okrenutu prema sjeveru, koja bi izložila životne prostore susjedima i zauzela veći dio travnjaka. Umjesto toga, shema arhitekta Gerrada Halla izravnala je stražnje dvorište i srušila nagnute leđa do jezgre zgrade, produžujući kuću produžetkom prema zapadu i jednokatnim krilom uz sjevernu granicu stambene garaže, obiteljsku sobu i natkrivenu vanjski prostor.

Njih dvoje zajedno stvaraju zaštićeno, privatno dvorište oko travnjaka i bazena. "To je kontra-intuitivno, ali gotovo da stavljam konturu iznad svega ostalog", kaže Hall. "Smještanjem kuće u padinu uzbrdo, ona automatski daje privatnost kući."

Vlasnici nisu bili posebno zainteresirani za kopiranje vile u dodatku, a niti Hall, koji je surađivao s dizajnericom interijera Yvette Jay na suzdržanoj suvremenoj shemi u cijeloj kući. Ali tijekom godina shvatio je milostive razmjere vila i zauzeo se sa simpatičnim pristupom. S ulice je epitet viktorijanske posjedosti: prozor zaljeva, veranda za povratak, ruže. Ima kosi kolni prilaz i jednu garažu - izgleda da je stara kuća bila gotovo u potpunosti neometana, iako je obnovljena iznutra.

Vila je simpatičan prostor, sa spavaćim sobama i obiteljskom kupaonicom, sve detaljno usklađeno s kućom stara 110 godina. "Ljudi isušuju kosu dok palicom obnovite vilu iznutra", kaže Hall iscrpne obnove. "Ali kad ste arhitekt, pokušajte doći do nekih stvari koje stvaraju dinamičku napetost."

Ta napetost počinje kad stignete do kraja hodnika i izađete u ono što Hall naziva "velikom prostorijom", prostorom dvostruke visine s kuhinjom i blagovaonicom, spuštenih niz široke betonske stepenice podržane na elegantnoj crnoj čeličnoj rešetki kojom upravlja puna visina prostorije.

Šuplji udar drvenog dna mijenja se u čvrsti stezaljku od betona, a materijali se mijenjaju od poliranog kaura i bijelo obojene gibljivosti do sive žbuke i betona i tamno obojenog hrasta. Iznad vas je praznina dvostruke visine, dok se nekoliko koraka vodi do druge dnevne sobe, komprimirane male spilje ispod razine travnjaka.

Na sjevernoj strani pažljivo postavljeni prozori i krovna svjetla unose svjetlost tako da pada preko zgrade i kroz nju, dok zapadno sunce ostaje na otvorenom s drvenim zaslonom preko glavne spavaće sobe i čvrstim zidom iznad kuhinje. To je drago, pažljivo kontrolirano iskustvo. "Mislim da uvijek možete riješiti sunce", kaže Hall. "Ali postoje prostorne stvari koje mi se samo prvi put čine važnije."

Unatoč rezervnoj, suzdržanoj paleti u dodatku, postoje suptilne, pažljive veze. Kad siđete niz hodnik i gledate kroz elegantan par francuskih vrata pune visine: iza njih prozor kroz drveni ekran gleda u dvorište. "Činilo mi se da sam ušao u vilu i vidio kraj, uvijek mi je jako važno", kaže Hall.

Konačno, nijedna strana kuće nije posebno sjajna i zato mogu tako udobno sjediti zajedno. "Taj je način izrade stvari još uvijek nevjerojatno vješt, ali omogućava da se postupak vidi u konačnom rezultatu", kaže Hall. "To stvari čini življenijim i načinom zanimljivijim."

Riječi : Simon Farrell-Green. Fotografije : Tash Hopkins

Ostavite Komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here