Najbolji grad grada Novog Zelanda majstorski reagira na teško mjesto

Sjedi na prometnoj cesti u Point Chevalieru, obiteljska kuća Guya Tarranta elegantan je odgovor na neugodnom mjestu u prigradskom okruženju

Učitavanje playera ...

Najbolji grad grada Novog Zelanda majstorski reagira na teško mjesto

Tijekom izgradnje kuće Guya Tarranta i Debre Millar u Point Chevalieru u Aucklandu susjedi su se kladili kakva će zgrada zapravo biti. Na klinu između mirne sporedne ulice i vrlo prometne ceste Point Chevalier, Tarrantov dizajn prati oblik mjesta, tvoreći elegantni Nike krpelj oko prekrasnog ciglenog ugla, na vrhu s prozornim kletima.

Kako se kuća spuštala - prvo čelični okvir, a zatim visoki zid od opeke, gotovo probijen prozorima - znatiželjni mještani zaustavili su se da pitaju graditelje o čemu se radi. Centar zajednice ">

Diverzija na stranu, zajednica ostaje fascinirana urbanim novim dodatkom svog susjedstva. Dugi, visoki zid od opeke, sa svojim elegantnim klerografskim prozorom koji pluta iznad, istovremeno je zaštita i zahvat. U jednoj od spavaćih soba i radnoj sobi, prozori su ugrađeni iza ciglenih ekrana - kad su otvoreni, možete vidjeti ulicu i ulica vas može vidjeti.

Ljudi često pokucaju na vrata kako bi im dali do znanja koliko im se sviđa - i kroz kuću se otvaraju pogled u vrt kad su ulazna vrata otvorena - ili mahnu kroz dugački kuhinjski prozor i pitaju ih što je za večeru. Tarrant je oduševljen odazivom. "Pokušavali smo stvoriti nešto od zajednice jer je to tako javno mjesto", kaže on.

Obitelj Tarrant-Millar ranije je živjela iza ugla u kući koju je Tarrant dizajnirao (koja je predstavljena u izdanju HOME za prosinac 2014 / siječanj 2015), kad su dobili ponudu koju nisu mogli odbiti. Kuća je bila lijepa, iako malo velika za troje obitelji: s kćeri Conor koja je ulazila u tinejdžere željeli su nešto manje, jednostavnije i na jednoj razini.

Kad se ovo mjesto pojavilo na tržištu - zajedno s osnovnom kućom od cigle i crijepa, koja sjedi nespretno u sredini - Tarrant je odmah ugledao mogućnost dvorišne kuće probijene uz jednu granicu oko bazena. Millar je bio oprezniji. „Izdvojili smo se na cesti, brojili smo broj automobila u roku od pet minuta i pokušali smo utvrditi možemo li to podnijeti“, kaže ona. „Momak je samo govorio da je to sjajno mjesto - ugao je, klin, okrenut prema sjeveru i zanimljiv je. Kuću je već zamislio. "

Galerija | 15 fotografija
Pogledajte više kako su dvorišne kuće savršen model urbanog življenja

Najveći izazov bio je što se kuća suočava s ulice s dvije strane, a pravila planiranja zahtijevala su veliku zastoj na obje strane. Tarrant se prijavio za dozvolu za izgradnju zida bliže ulici nego što bi inače bilo dopušteno i za povećanje visine vrtnog zida na glavnoj cesti, zauzvrat za sadnju izdašnog potopljenog vrta koji je dizajnirao Xanthe White s voćkama i listopadnim biljem - meka livada protiv čvrste forme kuće. Već ljudi u blizini prolaze pored stabala šljive i braće voće.

Kao što Tarrant ističe, standardni pristup bio bi visoki zid s kućom i vrtom iza nje. Njegov plan učinkovito daje djelić vrta zajednici. "Sve se odnosi na pravilo dvorišta", kaže on. "Ali smiješna je stvar da ljudi dolaze zajedno i grade zid vrta točno na granici."

Zid na mjestu, Tarrant je bio svjestan da sve čini samo onoliko veliko koliko je trebao biti; kontrapunkt njihovom mnogo većem prethodnom domu. Kuća je u osnovi dva oblika: zid i plutajući krov vode uz južnu granicu, s kutijom na jednom kraju u kojoj se nalaze garaža za jedan automobil, spavaća soba i pripadajuća soba. Postoje tri spavaće sobe od kojih se jedna koristi kao radna soba, s dvostrukim vratima od drva koja mogu zatvoriti prostor prema potrebi.

Postoji velikodušna kuhinja i dnevni boravak, te "noćna soba" koju je moguće zatvoriti kliznim drvenim vratima. Vrlo je otvoren: umjesto pogleda, tu su bazen i vrt, te stalno gledate unatrag i kroz kuću, zbog čega se osjećate puno većim od svojih 215 četvornih metara.

S vremenom je Tarrant razvio skup ideja koje su ovdje postigle savršenstvo. Nakon što je vidio da se blago izblijedjelo od izlaganja svjetlosti, počeo je graditi prostore koji imaju sjenu i zidove, te police za knjige s leđima okrenutim suncu. U svom je prethodnom domu Tarrant dizajnirao prekrasnu hrastovu kuhinju sa odsječenim klupama od granita, koje je gotovo točno ovdje. Postoji noćna soba, sve stvorena oko kamina, s televizorom iza kliznih drvenih ploča.

Paleta prirodnih materijala djeluje na prekrasno detaljan način - sve to nadopunjava nešto majstorski u pažljivoj suzdržanosti. Ključ je glasnoća - na najvišoj se točki krov diže do 4, 6 metara, a bistrina se nastavlja neprekidnom linijom, čak i preko spavaćih soba.

Prolazi dužinom zida, krov je poduprt na vitkim čeličnim motkama. "Stvar u klerističkoj stvari je da možete imati malo više zida, ali dobivate i svjetlo", kaže Tarrant. "Ne želite kuću koja je sva stakla."

Iznutra gledate prema gore i ugledate tragove neba, a izvana primjećujete poglede detaljno prekrivanog stropa. Ako noću vozite pored, gornji prozori blistaju poput fenjera. "Htio sam da izgleda kao vrtni zid", kaže Tarrant. "Da si krov banalno spojio na strop, ne bi se osjećalo tako."

Na kraju će vrt potpuno okružiti ciglana baza, a sve što ćete vidjeti je krov, koji lebdi iznad stakla - vrlo javna kuća koja se skriva pred očima.

Riječi: Simon Farrell-Green. Fotografije: Patrick Reynolds.

Ostavite Komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here