Ova mala kuća za odmor u dolini Cardrona smatra se velikom

Izlet u dolinu Cardrone, koji je osmislio RTA Studios, nudi velike lekcije u malom obimu

Koliba doline Cardrona tvrtke RTA Studios koja se čini velikim

Krajolik doline Cardrona je velik; kuća za odmor od 72 kvadrata koju je arhitekt Richard Naish iz RTA Studio dizajnirao za sebe i svoju obitelj. To je, naravno, bila upravo ta namjera: dom je zamišljen kao vježba u izlasku bez ikakvog vremena, ali još uvijek ugodno spava 10 ljeti ili zimi. "Željeli smo na godišnjem odmoru isporučiti minimalni minimum koji vam treba", kaže Naish. „Bio je to dobar eksperiment života u zatvorenom prostoru s obitelji i prijateljima. Čini se da još uvijek postoji luksuz prostora. "

Koliba, kako je obitelj naziva, nastala je iz želje Naish-a sa sjedištem u Aucklandu i njegove supruge Andrea Hotere da zadrže svoje čvrste veze s Južnim otokom - i kako bi se osiguralo da i njihova djeca to dožive. Naishova obitelj imala je dijete u jezeru Hawea kad je odrastao, dok je Hotere, koji je odrastao u Dunedinu, često odsjedao u dječjem krevetiću u Franktonu na obali jezera Wakatipu. Pa kad je par špijunirao zemlju na prodaju u dolini Cardrona, kupili su je. Bilo je mnogo jeftinije od posjeda u Queenstownu ili Wanaki, i samo uz cestu od starog hotela Cardrona i staze do skijališta.

Naishova je početna točka dizajna bila da bude "antiteza Aucklanda - pokušali smo umanjiti pogodnosti koje biste očekivali u urbanim situacijama". Dakle, dom nema wifi, ni jednu kuhinjsku klupu i samo jednu privatnu spavaću sobu, plus dva kompleta kreveta na visoki hodnik. Prostori za spavanje i životni prostor povezani su dodatnom zatvorenom vanjskom terasom od 24 četvorna metra s podom od velikih blokova, kamin koji se uklapa u roštilj i kliznim ekranima koji umiruju vjetar i goruće popodnevno ljetno sunce.

Antiteza

Aucklanda

Ova terasa, koja čini središte kuće, vitalni je prostor za disanje, ublažavajući pritisak na sitne životne prostore. Njegove dimenzije, ispada, dijelom su određene 90-inčnim međuosovinskim razmakom Defender 90 Land Rovera iz 1977. godine, kojeg je Naish želio prije nego što je kuća sagrađena i tek je stečena (nakon našeg foto snimanja). Branitelj sada uredno sjedi pored kamina na terasi.

Nakon što su kupili to mjesto, Naish i Hotere željeli su da se kuća brzo izgradi kako bi se osigurala da se mogu uklopiti u što više obiteljskih praznika prije nego što njihova djeca odrastu. Da bi to postigao i smanjio proračun, Naish je dom dizajnirao da bude što jednostavniji. Njegov linearni oblik sastoji se od osam ponavljajućih zaljeva raspoređenih duž osi gotovo istok-zapad na način koji djeluje kao pucanje vjetrova za južnjake koji ponekad dišu u dolinu. Ima urednu simetriju, unutarnji vanjski prostor koji zauzima središte, klizna vrata koja se otvaraju prema sjeveru i jugu iz dnevnog boravka, a kupaonica i praonica raspoređeni su na suprotnim stranama hodnika.

Naish kaže kako je dom još jedan izraz njegova zanimanja za novovjekovne zgrade zgrade. Dok je njegov vlastiti dom obitelji Auckland suvremeni riff na krovnim linijama i proporcijama susjednih vila (osvojio je nagradu za časopis godine za časopis godine 2015.), ovaj, sa svojim jednostavnim obrascem zabatom, škriljskim dimnjakom i cedrovinom, uzima znakove iz koliba i šupa Central Otago. Zbog svog malog opsega i istinskog uboda poniznosti, referenca na ove skromne prethodnike ne postaje nepristojna.

Iznutra je Naish razvio nekoliko jednostavnih strategija dizajna kako bi se mali dom osjećao većim. Okviri od crnog čelika i slojevi obloženi stropovima izdižu se na pet metara u oba krila (u spavaćoj sobi to omogućava dovoljnu visinu da se gomile slože u troje). Zapadni kraj dnevnog prostora gotovo je u cijelosti zauzet staklom dvostrukog stakla. Toplina za jako izoliranu strukturu dolazi od toplinske pumpe u svakom krilu i ložišta u dnevnoj sobi. (U hladnoj zimskoj noći koju smo posjetili, dnevna soba postala je toliko topla da smo morali otvoriti vrata).

To je prilično oslobađajuće

a ne da imam puno izbora

Razvijanje doma bila je vježba ograničavanja izbora, postupak koji Naish sada preporučuje klijentima. Nije bilo muke zbog slavina ili svjetiljki. "To, prema mom iskustvu, vodi do paralize odlučivanja", kaže Naish. "Prilično je oslobađanje izbora bez puno izbora." Osim toga, koliba nije bila zamišljena kao objekt izoliran od svog okruženja, već kao malo mjesto za poboljšanje uživanja u ogromnom krajoliku na otvorenom.

5 pravila dizajniranja male kuće

Učitavanje playera ...

Riječi : Jeremy Hansen Fotografije : Patrick Reynolds.

Ostavite Komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here