Ova vila iz Wellingtona savršen je primjer poštovane obnove

Bez veze s otvorenom i zečji rat iz nepovezanih soba, ovoj vili Wellington bila je potrebna promjena. Pogledajte kako je arhitektica Mary Daish ažurirala prostor ne ugrožavajući njegov karakter

Ova vila iz Wellingtona savršen je primjer poštovane obnove

Projekt: Obnova vile
Arhitekta: Mary Daish
Mjesto: Mt Victoria, Wellington
Ukratko: Stvorite kohezivan prostor kuhinje-blagovaonice s vanjskim priključkom.

Bila je to poznata zagonetka: kada su vlasnici ove vile Mount Victoria šetali hodnikom, naišli su na ormar, a pratio je zečji ratnik malih servisnih soba. Kad su stigli tamo, nije bilo veze s zaštićenim malim dvorištem u stražnjem dijelu kuće. "Odnos iznutra i izvana bio je prilično mračan", kaže Mary Daish. "Pa, stvarno nije bilo odnosa."

Nakon što su deset godina živjeli u kući, vlasnici su pozvali Daish - poznat po osjetljivim umecima u stare drvene kuće oko Wellingtona - da otvori prostor do dvorišta s novom kuhinjom i blagovaonom i stvori prostor za jedan vlasnici da pišu. Škakljivi zalogaj: s tim da je kuća maksimalno pokrivena, sve se to moralo događati unutar istog prostora.

Daish-ov plan pretvorio je seriju malih soba u jedan veliki otvoreni kuhinjski-blagovaonski-radni prostor u kojem je nekada bila kuhinja, kupaonica i praonica i povezao je s ostatkom kuće punim staklenim okretnim vratima. Premjestila je kupaonicu i praonicu u malu spavaću sobu izvan hodnika. Zahvaljujući mnoštvu prozora od bijelog drva, područje je otvoreno i staklo - ali nije ropsko.

"Bilo bi vrlo lako pretpostaviti da bismo samo trebali otvoriti stražnji zid i učiniti ga jednim otvorenim prostorom gdje se zidovi rastvaraju", kaže ona. "Ali u Wellingtonu to često nije slučajno - povjetarac je ili je previše hladno. Želite malo razlikovati iznutra i izvana. "

Daish je stvorio zone unutar prostora otvorenog plana, svaka sa svojim kvalitetama. Kuhinja ima prozor iznad sudopera; blagovaonica ima veliki prozor s niskim pragom s prostorom za pohranu knjiga; a studija - koju mogu sakriti visoka klizna vrata - ima vlastiti izlaz u dvorište. "To nije samo jedan veliki floppy kuhinja-blagovaonica - možete ga razbiti i svaki prostor ima svoj karakter."

Izgrađena 1900. godine, kuća je bila 'bungalow-ed' 1920-ih godina i tada je bila podvrgnuta raznim intervencijama, a većina ih je bila nesimpatična. "Nisam htjela da to izgleda kao nekakva lažna obnova - vila se nikad ne bi otvorila u ovakvo dvorište", kaže ona. U isto vrijeme, napominje Daish, stambeni se posao često boji biti "lijep". "Ja sam sklon poštivanju proporcija i mjerenja - uzimate tragove iz postojećeg i prenosite ih prema novom." Rezultat je obnova u kojoj su prošlost i sadašnjost pronašli sretan medij.

Riječi: Simon Farrell-Green. Fotografije: Paul McCredie.

Ostavite Komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here