Trio stanova smješten je na skladištu u Wellingtonu iz 1906. godine

Wellingtonovi najbolji stanovi smješteni su na tri razine na vrhu postojeće trokatnice; još jedan primjer gustoće dobro izveden

Projekt apartmana Wakefield

Godina: 2001
Mjesto: Wellington
Arhitekti: Chris Kelly i James Fenton, arhitektonska radionica

Tijekom 1980-ih i 1990-ih krovovi na cijelom Novom Zelandu bili su brutalno napadnuti, jer su programeri koji su shvatili da je čvrsta struktura mogli držati još nekoliko katova na njih na jeftinoj osnovi koliko su mogli upravljati. Bivša zgrada BNZ-a (sada Burger King) na uglu ulice Wellingtona i Ulice Kube jedan je od najgorih primjera, zamišljeno detaljan komad Victoriana, sramotno prekriven onim što izgleda kao najluđi dom iz vaših najgorih predgradskih noćnih mora. Teško bi bilo pronaći početni simbol arhitektonske regresije.

Galerija | 9 fotografija
Pogledajte još apartmana Wakefield

Slušno, nevjerojatna iznimka od ovog pravila je samo nekoliko blokova. Apartmani Wakefield skup su tri zamršeno isplanirane i potpuno radosne rezidencije koje gledaju na luku (i parkiralište supermarketa New World) s vrhovnog skladišta iz 1906. godine. Dizajnirali su ih 2001. arhitekti Chris Kelly i James Fenton, projekt koji su vodili Luit i Jan Bieringa, koji žive u najsjevernijem stanu u razvoju (ostale su kupili neki njihovi prijatelji). Vi prkopite bilo kojem protivniku gustoće da odbijete ponudu za istraživanje ovih fascinantnih staništa.

Da, guste su, složene preko tri razine na vrhu postojeće trokatnice. Svaki apartman ima tri spavaće sobe, 160 četvornih metara unutarnjeg prostora i 30 četvornih metara terase i palube (svaka razina ima otisak od oko 75 četvornih metara), a sve uređeno na način na koji Fenton naziva putovanje prema gore u povećanje transparentnosti.

Da biste ušli, morate ući unutra i izići kroz originalnu zgradu do krovne terase na otvorenom koja spaja tri apartmana. Ulaz u svako prebivalište prolazi kroz spavaće sobe prije uspona na kombinirani dnevni boravak, blagovaonicu i kuhinju smješten na stubištu, s prostorom dvostruke visine koji Fenton naziva "zimski vrt" prema zapadu i izlazi na malu palubu. Nadalje, studija gleda prema dnevnoj sobi i otvara se na vlastitoj terasi. Živjeti u tim staklenim, elegantnim okvirima za nebo ne osjeća se tako ribarsko kao što ljudi obično misle. "Luit kaže, " kad pogledam dolje vidim stotine ljudi ", " kaže Fenton, "" a kad podignu pogled, vide samo mene ".

Gledatelji će možda moći vidjeti aspekte stanova ako to žele (ako rolete ne povuku), ali uprkos Fentonovom protestu da mrzi „one kuće na plaži koje su sve vidljive“, stanari ovih stanova mogu vidjeti obilje odavde. Kutni prozori iz dnevnih soba svakog od tri apartmana gledaju izravno prema luci, dok pogled na zapad nudi krajolik krovova skladišta, svjetla prometa na ulici ispod i privlačan pogled na središnji grad noću. Fentonu se sviđa način na koji stanovi malo vijugaju na vjetru, žaleći kako ostati u čvrstoj zgradi blistavog dana znači "nemate smisla za ono što se događa".

Stanovi stoje snažno na vidljivom uglu ulice poput visokih veleposlanika koji obećavaju život veće gustoće. Nije teško zamisliti uspješnu iteraciju ovog koncepta u prizemlju koja sretno zauzima mjesto negdje u predgrađu. Nije da su Bieringasi skloni takvim zamislima. Trenutno razmatraju izgradnju više stanova na zapadnoj strani krova skladišta, što će dodati više bogatstva ovoj zajednici na nebu.

Riječi : Jeremy Hansen Fotografije : Paul McCredie.

Ostavite Komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here