Dom Wanaka izgrađen je od drevnih, ali nekonvencionalnih materijala

Dom Wanaka izgrađen je od drevnih, ali nekonvencionalnih materijala

Ako tražite dom koji se osjeća duboko povezanim sa svojom lokacijom, teško je ovo nadgledati: stan sa zidovima od zemljane zemljane zemlje, ako ne doslovno sa samog mjesta, onda samo nekoliko kilometara niz cestu u Dolina Cardna Wanake. Za vlasnike Stuarta i Melanie Pinfold, odabir ovog drevnog, ali još uvijek nekonvencionalnog materijala za njihov obiteljski dom nije bio maštovit idealistički eksperiment, već je smatran dijelom njihove kratke prijateljice Justin i Louise Wright, tima muža i žene iza Skupštine arhitekti.

Pinfolds su živjeli u blizini kuće od opeke od blata i obožavali su tople vizualne kvalitete materijala za održavanje, kao i prednosti njegovih toplinskih i zvučnih svojstava. Pa kad je došlo do osmišljavanja popisa želja za njihovim novim domom odmah izvan Wanake, zemlja koja je propala bila je brzo prešla na vrh popisa.

Lokalno znanje je pomoglo. Kad su Stuart i Melanie prvi put započeli razmišljati o novom domu, Justin i Louise, koji se danas nalaze u Arrowtownu, živjeli su u Wellingtonu i nisu imali iskustva s zatvorenom zemljom.

Uđite sa Jimmy Cotterom sa sjedištem u Wanaki, zemljanim izvođačem radova s ​​više od 20 godina iskustva u radu s materijalom (na kući je radio s graditeljem Andrewom Wavishom). Cotterova stručnost dala je Justinu i Louise samopouzdanje da daju materijal.

Neke predrasude treba ukloniti. Osušena zemlja nije toliko naporna i stoga skupa koliko mnogi misle. Justin i Louise kažu da su troškovi izgradnje u zaravnjenoj zemlji bili vrlo slični troškovima koje bi Stuart i Melanie potrošili da je dom izgrađen od konvencionalnog zida. Da, zapuštena zemlja zahtijeva ručni rad, ali timu od tri čovjeka trebalo je samo tri tjedna da podignu zidove kuće debljine gotovo pola metra.

Jednom kada su postavljeni betonski temelji, zemlja je pomiješana s malo količine cementa prije nego što se postupno ubaci u radove koji su već izgrađeni. Tada je radnik sabijao zemlju pneumatskim ovnom. Rad obrazaca uklonjen je samo nekoliko sati nakon što su zidovi dovršeni, a nije bila potrebna izolacija, obloge od gips kartona ili boja. Ostatak kuće tada je sagrađen nad tim zidinama. "Već se neko vrijeme osjećao poput Stonehengea", kaže Stuart.

Bezvremenska kvaliteta usitnjene zemlje znači da je vjerojatnije da će biti povezana s kućama romantičnim kolonijalnim rječnikom nego sa suvremenim. Ali nitko u ovom projektu nije imao romantične kolonijalne težnje. U stvari, moderna jasnoća Justinovog i Louiseinog dizajna lijepo se poklapa s rustikalnim kvalitetama srušenih zidova zemlje. Ovi zidovi su snažna prisutnost, ali ne i prevladavanje.

Justin i Louise odlučili su nadograditi tri paviljona u kući lakoćom cedrovinskih ploča koje drže duge, nježno postavljene krovove. Prozorski kliri u sva tri paviljona dijele vrhove vrha planine Roy i njegovih susjeda na uredno uokvirene vodoravne kriške, dok se velika klizna vrata u spavaćoj sobi i živi paviljoni otvaraju prema sjeveru i gledaju prema južnim Alpama. Nijedan od ovih vidika ne osjeća se neodoljivim: ovo je dom koji na svoje poglede uživa kao slučajne užitke, ali nikad se ne osvaja nad njima.

Stuartu i Melanie svidjela se ideja o kući s tri paviljona jer je omogućila odvajanje javnih i privatnih prostora. Dnevni prostor zauzima jedan od tih paviljona, dok drugi sadrži tri spavaće sobe, dvije kupaonice i praonicu rublja. Treći paviljon je dvoetažna građevina sa samostalnim jednosobnim stanom, koji Stuartovim i Melanieinim roditeljima omogućuje da imaju vlastiti prostor kad su posjetili (Stuartovi roditelji žive u Velikoj Britaniji, pa obično provode tjedne u isto vrijeme kuću kad posjete Novi Zeland, dok Melanieni roditelji žive u Hamiltonu).

Služi i kao miran prostor za izlazak Stuarta i Melanie iz družine obiteljskog života - posebno kad Stuart želi gledati kriket (par ima troje djece: Magnus, Anika i Felix). U prizemlju ovog paviljona nalaze se garaža i radna soba, iz koje Stuart i Melanie rade od kuće na poslovima razvoja imovine i smještaja, te mogu voditi sastanke bez ometanja života u ostatku kuće.

Paviljoni su povezani ulazom i hodnikom s niskim stropom koji naglašavaju dramu loftier soba. "Kruženje kućom je put kojim stalno hodate, pa smo se svjesno potrudili da imamo neke uske prostore u obliku pećine i neke visoke, uzvišene prostore", kaže Justin. U hodniku spavaćeg paviljona zidovi su uredno okrenuti prema vratima dječjih spavaćih soba. "Područja s malo cirkulacije često su zanemarena", kaže Justin, "ali oni su često važniji prostori od samih spavaćih soba."


Stuart i Melanie htjeli su održati otvoreni plan živog paviljona - to olakšava praćenje njihove djece na taj način - ali su također bili svjesni potrebe prikrivanja nereda i nježno odvajanje različitih funkcija. Visoka leđa na kuhinjskom otoku štiti kuhinjsku klupu od pogleda, čineći posuđe i pripremu hrane nevidljivima sa stola za blagovanje. U blagovaonici duboko sjedalo prozora okrenuto prema sjeveru pruža prekrasan pogled na planinu, a sadrži i velike ladice u koje se dječje igračke na kraju dana mogu jednostavno spremiti.

Grudni razdjelnik obrubljuje dnevni boravak, drži police za knjige i televizor, učvršćujući prostor i spašavajući te prekrasne zemljane zidove od oštroumnosti smještaja televizora s ravnim ekranom. Stuart i Melanie kažu da je sjeverna orijentacija kuće i debeli zemljani zidovi znači da učinkovito zadržava solarnu toplinu u sunčanim zimskim danima, što znači da drugo grijanje nije uvijek potrebno. "Čak ni u najgorem vremenu, nikada se ne osjećate klaustrofobično", kaže Melanie. Dodaje Stuart: "Zimi je ugodna, topla kuća, a ljeti otvorite vrata i to je putovanje do vrta."

Wanaka sebe smatra tišim, potcijenjenim rođakom svog bliskijeg susjeda Queenstownom, a Justin i Louise i Stuart i Melanie vide rafalnu zemlju kao savršen izraz toga. Takođe ima osjećaj trajnosti kakvog posjeduje nekoliko novozelandskih stanova. Radost dizajna Justina i Louise je u tome što je potencijalna težina ovih prekrasnih zidova tako uredno uglađena lakoćom stakla i cedra.

Uredan je trik dizajnirati dom s osjećajem trajnosti koji se također osjeća kao da će se lako prilagoditi potrebama rastuće obitelji. "Ako pogledate naše tijelo rada, vrlo je malo sličnih projekata - uvijek nas zanimaju materijali i kako se sastavljaju i kako izvući njihove kvalitete kako bi stvorili nešto posebno", kaže Justin. Ovdje u Wanaki, učinili su upravo to.

Pitanja i odgovori s Justinom i Louise Wright iz skupnih arhitekata

POČETNA Zašto ste se odlučili koristiti zatamnjenu zemlju u ovom domu ">

Lijevo: prizemlje. S desne strane: prva razina.

Riječi : Jeremy Hansen Slike : Simon Devitt

Ostavite Komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here