Zašto je restauracija ove vile Grey Lynn lekcija razmatranog dizajna

Otkrijte kako je Rogan Nash spretno usmjerio ovu vilu Grey Lynn u uzbudljivom novom smjeru otvarajući je prema svojoj stranici

Zašto je restauracija ove vile Grey Lynn lekcija razmatranog dizajna

Projekt: Obnova vile
Arhitekt: Rogan Nash Architects
Mjesto: Gray Lynn, Auckland
Ukratko: Ispraviti pogrešnu obnovu i otvoriti urbano mjesto za njegove mogućnosti.

Kada se ta vila u istaknutoj ulici u Grey Lynnu obnavljala, prolaznici bi redovito pitali graditelje: "Što se događa iza">

U manje razmatranim vremenima to se nije dogodilo. Kad su Andy Eakin i Paul Boakes kupili vilu prije 10 godina, previdjeli su nezgrapni, potpuno novi, neusklađeni dodatak, padajući u ono što je dobro u domu - njegov položaj i aspekt okrenut prema sjeveru. Ali, desetljeće kasnije, došlo je vrijeme da se pomaknemo ili se nosimo s nespretnim prijelazom koji je ovo proširenje predstavljalo i trošilo korištenje prostora, koji je uključivao prilaz i garažu koja je upravljala duljinom mjesta.

Arhitekti Kate Rogan i Eva Nash ovdje su se izvrsno istakli - ne samo da daju svoje arhitektonske vještine, već pružaju savjete o održivim značajkama zgrade i dizajnu interijera za obnovu koja se čini koherentnom i cjelovitom.

Ulazeći u dom, vilinska originalna dvorana vile vodi pokraj spavaćih soba do novog proširenja, gdje široki koraci vode do nove galerije koja čini prag između starog i novog. Dnevni boravak je ispred i desno; medijska soba sjedi iza kliznih vrata pune visine. Susjedna je kuhinja prekrivena orasima koja se povlači u svoj vlastiti prostor. Stropovi obloženi drvetom komprimirani su u oba prostora, dok je strop u dnevnom boravku-blagovaonici povišen - zamah prema vanjštini.

Vanjski se prostori prostiru oko zapadnih i sjevernih strana unutarnjeg dnevnog prostora, pružajući nekoliko zona. Prvo je možda najintrigantnije - poput vanjskog ulegnuća, stupate na ugrađeno sjedenje oko kamina. Sa strane su staklena vrata do bazena, koja vode uz prilaz i garažu. Zatim je tu travnati salon i blagovaonica. Puno se toga događa, ali s osmišljenim dizajnom, postupno se otkriva vrlo dobro ispričana priča.

Bilo bi lako otjerati susjede na ovom gradskom mjestu: umjesto toga, Rogan Nash je otvorio odjeljak, pozvavši utvrđena stabla na susjednim imanjima u postavku i proširivši osjećaj prostora. Privatnost nije ugrožena - odjeća može biti neobavezna u bazenu.

Neki prostori služe dvostruko - i unutarnji i vanjski dnevni boravak uključuju prostore za objedovanje i opuštanje. Zgrada sadrži rublje i omogućuje vlasnicima diskretan pristup vanjskom prostoru za ručavanje tijekom zabave. Zimi, uz kuhanje večere na roštilju, lako je zatvoriti vrata i provjeriti ih. Ovo je dom koji služi od ljeta do zime, za dvoje ili za gužvu.

Galerija | 9 fotografija
Pogledajte više o obnovi ovdje

Garaža sada sjedi na pročelju ulice, tamo gdje i pripada. Ponovno postavljena ogradna ograda ne daje naznake za vanjska dvorišta ili održiva obilježja poput solarnih panela i izolacije na ivici ploče. Dom je ulica ulici zaslužan - i zadovoljstvo vlasnicima.

Riječi: Jo Bates. Fotografije: Simon Devitt

Ostavite Komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here